Wat is bitcoin?

Steeds meer transacties gaan online. Fysieke winkels verdwijnen en online bedrijven kunnen de druk amper aan. Daarnaast is het vertrouwen in banken, sinds de crisis van 2008, sterk afgenomen. Door dit dalende vertrouwen en stijgende onlineverkeer, is de vraag naar digitale valuta sterk gestegen. De bedoeling van een digitaal betaalmiddel is, dat het naast de gewone manier van betalen in de echte wereld komt te staan.

Een voorbeeld van dit digitale betaalmiddel is de Bitcoin. Het is een zogeheten cryptocoin. Een digitale valuta wat bedoeld is om digitale transacties mee te doen. Het is zelfs de allereerste cryptovaluta wat bestond. De reden dat deze coin is ontwikkeld, is om waarde uit te wisselen van persoon tot persoon, zonder bijkomen van een 3de persoon. Het is dus bedoeld om mensen op een veilige manier, zonder invloed van banken, geld te laten uitwisselen. Dit is een mooie oplossing voor het wantrouwen wat mensen tegenwoordig hebben voor banken.

De bitcoin is een munt met een instabiele waarde. Het ene moment is het veel geld waard, het andere moment verlies je veel van je geld. Het is daarom ook een munt waar veel mensen in investeren. Als de bitcoin in waarde instort, kopen veel mensen bitcoin. Als de waarde bijtrekt verkopen ze deze munten weer tegen een hogere prijs waardoor ze winst maken. Dit kan enkele euro’s zijn, maar ook duizenden euro’s tegelijk.

Om te investeren heb je wel genoeg geld nodig. Net als bij aandelen maak je alleen veel geld, als je ook veel inzet. Voor 5 euro heb je geen bitcoin dus het is wel even sparen. Als je dan eenmaal in hebt gelegd, kan je veel geld verdienen, als het goed gaat natuurlijk.